Man on Fire

A tűzben edzett férfi, 2004. Reni ajánlotta, és nagyon célba talált vele. Creasy elvállalja Samuel Ramos kilenc éves lányának a védelmét. Azonban minden igyekezete ellenére a lányt elrabolják korrupt zsaruk, és ő is majdnem meghal a lövöldözésben. Mikor lábra tud állni, szisztematikusan elkezdi levadászni azokat, akiknek köze volt az elrabláshoz. A film nagyban hasonlít a Törvénytisztelő polgárra, és szerintem nagyon jó. Értékelés: 10.0/10.0.

Fogyasztás mérő

Mérföldkőhöz érkezett a kocsiba barkácsolódott fogyasztás mérőm állapota: mér is fogyasztást. Úgy döntöttem túl veszélyes az ECU vonalaira közvetlenül csatlakozni, így OBD kütyü lett. Abból is bluetooth, egy hete jött meg a bluetooth modul. Azóta rengeteget tanultam a kékfog működéséről, és az OBD protokollról. Kezdtem a motor fordulatszámának kijelzésével, az ugye a leglátványosabb.  És utána jött a beszívott levegő, a sebesség, és egy szép kis képlettel jött a fogyasztás. Az eredmény, amit a próbakörön kaptunk, igen meglepő. Harmadikban ötvennel már bőven 10 litert megeszik. Míg viszont negyedikben ötven környékén haladva, okos gázhasználattal 4-5-öt.

Bluetooth modul

Szerdán megjött a Bluetooth modulom, ami a kocsis OBD projektemhez kell, tulajdonképpen a legfontosabb eleme. Amit én vettem az nem a csupasz modul, hanem egy úgynevezett breakout boardon van. Jól utána olvastam, így tudom hogy az RX és TX vonalak bírják az 5 voltot, egy-egy ellenállásnak hála. A KEY vonala azonban nem, arra csak 3.3 voltot szabad. Tele van az Internet jó kis leírásokkal (1) (2), pár dolgot viszont jellemzően nem mondanak el:

  • Ha megváltoztatod a ROLE-t, akkor kell egy RESET
  • A BIND megy INIT nélkül is, a PAIR és a LINK nem
  • Ha BIND-olod (CMODE=0) egy címhez, és erőszakkal csatlakoztatnád egy másikhoz, le fogja dobni
  • Ha kihagyod a PAIR-t a LINK előtt, akkor mindig kérni fog PIN kódot
  • Az Android BT kapcsolata master módban van. Kézzel kell slave módba rakni, egy terminál alkalmazással (mondjuk ezzel)
  • És végül slave eszközhöz csak akkor fog csatlakozni, ha az látható. Tök mindegy hogy már megvolt a párosítás, nem fog hozzá csatlakozni ha láthatatlan.
  • Menet közben is lehet AT módba rakni, ha a KEY csatlakozóra 3.3 volt kerül, ekkor természetesen lecsatlakozik
  • AZ AT parancsok tartósak, nem kell minden alkalommal felkonfigolni vele a modult

Csengő mizéria

photo_sencor-swd-112-vezetk-nlkli-beltri-dallamcseng_5739896Előző hétvégén négyen is voltak nálam, és tanulságként lejött, hogy a csodálatos Aldis csengő hatból egy alkalommal visz el a házig. Az volt  terv hogy a régi kínai csengőt beépítem egy rendes nyomógomb házba. Ez a terv megbukott, ugyanis az meg két alkalomból egyszer szólt. Vettem hát 3690 magyar forintért egy Sencor csengőt. Ez 150 méteres, még a szomszéd telek közepéről is működik. Úgyhogy megszűnt a mizéria végre.

Választási adatok kiadása

Megjött a választási értesítőm, jippi, névjegyzékbe vettek. Semmi regisztráció, jegyző bácsi teszi a dolgát, ahogy eddig is. Azért tartjuk. Az adataim kiadását a pártoknak azonnal megtiltottam. Elektronikusan, kifejezetten azt megjelölve, hogy csak emailben értesítsenek a döntésről. Az másnap meg is jött. Ma meg tértivevénnyel papíron. Hát normálisak ezek? Vagy ennyire sok pénze van a városnak?

Új kerék

Annak idején amikor mondták, hogy a debreceni bevásárlóközpontoknál valami jó képességű szögeket rak a gumi alá, jót röhögtem hogy ilyen nincs. Na mégis van, ráadásul tegnap én estem áldozatul. Az Interspar parkolójából kiállva az első lámpánál már éreztem hogy valami nem okés. Aztán fél utcával arrébb sárban / sötétben cseréltem kereket. Csont lapos volt a jobb hátsó. Itthon megnéztük, kis szemét volt. Egy akkora szeg hogy éppen átszúrja a gumit, de elég kicsi hogy ne vedd észre. Ma reggel a gumisnál kezdtem. Menthetetlenül tönkrement a gumi, így most –28 ezer és +2 vadiúj téli gumi. Feljelentés? Tök fölösleges, úgyis eredménytelenül zárják.

Router kontra telefon

Mióta megvan az új telefonom, nem igazán akart együttműködni a routerrel. Egy 1043-as TP-Link, amin DD-WRT figyelt. Ugyanis jóval korábban szükségem volt arra, hogy a router komplett számítógépként viselkedjen, erre pedig a gyári firmware alkalmatlan. A régebbi telefonokkal nem is volt baj, de az újjal főleg a Messenger alkalmazás akadozott, megszakadt, képfeltöltés nem ment úgy, stb. A sebesség 30/10 volt (maga a net az 120/10). Elegem lett, visszaraktam a gyárit, beállítottam hogy csak N-es hálózat legyen (a DD-WRT-n ekkor a telefon fel sem csatlakozott), és láss csodát! Minden szépen megy, nem szakad le, a sebesség pedig 60/10 lett. Szóval nem mindig jó a buherálás.

Hibás lencse

Rendeltem ismét a megszokott helyről, a lencsek.hu-ról. Az egyik csomag lencse hibás dioptriás volt. A számlán és a rendelésen jó volt, a csomagban más. Hívom őket hogy mi van, gondoltam majd jól küldhetem vissza saját költségen. De nem, ők küldtek futárral jót, és a futár vitte el a hibásat. Korrekt :)

A tolmács

The Interpreter, 2005. Reni ajánlotta, sajnos angol verzió nem volt belőle, magyarul néztem. Silvia tolmács az ENSZ-ben. Véletlenül fültanúja lesz egy merénylet tervezetnek, amit szülőhazája diktátora ellen terveznek, aki felszólalni készül az ENSZ-ben. A szövetségiek eleinte nem hisznek a nőnek, de egyre inkább úgy tűnik, hogy igazat mond. A fegyver pedig már az ENSZ épületében van. És Silvia is tartogat még nekik meglepetéseket. Értékelés: 10.0/10.0.

Elektromos ablaktisztító

15854764Régóta nézegetem az Aldiban, most le is van értékelve. Kärcher WV 45 Plus a típusa. Van hozzá egy mikroszálas törlőkendős spricni, ez igazából bármivel helyettesíthető lenne. A lehúzó a lényeg, ebben van egy mini porszívó is, ahogy húzom le szívja be a vizet magába, így az ablak csont száraz és tiszta lesz. Hát én úgy becsülöm, hogy a hagyományos módszeres pucoláshoz képest negyed-ötöd idő alatt lehet majd ezzel dolgozni.