Konyhamérleg

Most tanulom, hogy ha valami idegesít, és tehetek ellene, akkor tegyek is. Ha olyan áron, hogy meg kell szabadulni valamitől, és venni egy másikat, akkor olyan áron. Mert nem éri meg az a pár ezer forint a mérgelődést. Tegnap a konyhamérleggel jártam úgy. A régi folyamatosan idegesített. Nehezen kapcsolt már be (igen, kipucoltam már), kicsi volt, nehezen lehetett leolvasni. Tegnap megláttam egy tök jót, és meg is vettem. Nagy, kéken megvilágított számai vannak, normálisan működik, és csak 4000 forint volt. Egyel kevesebb dolog, ami bosszant :)

Mofém golyóscsap

Kétfajta golyóscsap van. Az olcsó olasz, és a kétszer annyiba kerülő mofém. Annak idején már igyekeztem olcsón kijönni a vízszereléssel, ez vissza is köszön most. A wc-nél két év alatt olyan szinten berohadt az olasz golyóscsap, hogy elzárni se lehetett. Vettem mofémet, ég és föld a minőségbeni különbség. És igen, előbb-utóbb oda jutok, hogy mindet ki kell cserélni.

Kontaktlencse vizsgálat

Végre valahára eljutottam lencse vizsgálatra. Már nincs, aki elrugdaljon, és időpontot találni se egyszerű. Két hónapja akartam menni, akkor nem volt a doki. Most is úgy kellett többször telefonálgatni, mert a héten nem volt biztos, hogy rendel. Na mindegy, túlvagyok rajta, és csak 1500 forintomba került most. Lencse jó, dioptria jó. A bal szemem meg nem begyulladva van, mint gondoltam, hanem a könnyfilm hamarabb szakad fel. Többet kell pislognom.

Windows 8.1

Oh, hogy vártam már ezt a frissítést, tegnap előtt meg is jelent. Csak nem nekem. Mint kiderült, az Enterprise változatot használóknak a Store-ban ez nem jelenik meg. Le kell szedni a telepítő dvd-t és úgy frissíteni. Ezt meg is tettem, és jött a következő pofáraesés. A 64 bites változat nem hajlandó frissülni, ha a processzor nem támogatja a PrefetchW utasítást. És mit ad isten, hogy-hogynem elvtársak, az én procimból ez hiányzik. Jó, tudom hogy egy 10 éves gép meg minden, de azért ez egy kicsit sok. A 32 bitesnek amúgy ez nem kéne. Shit…

Autó kulcs

Elvittem a kocsi kulcsait az Auchanban lévő kulcsmásolóhoz, először csak érdeklődni. Mint kiderült, az erősebben megkopott kulcs, ami már nem indítja az autót, na az az eredeti. A másik, amivel használtam (és nem nyitja a csomagteret), az egy másolat, méghozzá egy igen silány másolat. Meg is mutogatta, hogy  a bemarásoknak két oldalt ugyanúgy kellene kinézniük, és kurvára nem olyanok. Viszont a régi kulcs még menthető, vagyis arról még éppen lehet csináltatni egy jó másolatot. 15 ezer forintba került (mert indításgátlós), minden kulcsnak ott kell lennie, amit használni akar az ember, és 10 perc alatt megvan. Lemásolja a kulcsot, felchippeli, utána a kocsiba újraprogramozza a kulcsokat. Azért csináltattam meg amúgy, mert csak egy kulcsom volt ami indította az autót, és ez nagyon nem jó állapot.

Medion

A billentyűzet kapcsán felvettem a kapcsolatot a Medionnal. Egy nagyjából szabvány válasz érkezett. Az üzemidő kapcsán nem értette a fazon, hogy én azt kérdezem, használat után kikapcsolva 3 hónap, vagy mi? “kikapcsolt állapotban is fogyaszt valamennyit a készülék” – baromság, önkisülésnek hívják. Kérdeztem lehet-e az ellen tenni, hogy az í meg a 0 fel van cserélve. Azt mondja, hogy a nyelvi beállítások szabályozzák. Köszönöm. András azt mondta kapcsoljam át 101 gombos magyarra. Na ekkor, figyelem (hatásszünet) : mindkét gomb í lesz. Szerencsére van egy Microsoft Keyboard Layout Creator cucc, ezzel a meglévő magyar kiosztásból kiindulva megcseréltem a két billentyűt, adtam neki egy saját nevet, építettem egy telepítőt, és voalá. Megjelent a listában, kiválasztottam, megy. Amire pedig egyáltalán nem kaptam választ, vagyis konkrétan hülyének néztek, hogy a q betű felett miért van egy szürke @. Erre elmagyarázta nekem a shift, control, meg alt billentyűk működését. Na aztán csak volt annyi józan paraszti eszem, hogy a Medion német vagy osztrák, lehet ahhoz van köze. És igen, német kiosztást jelöl. De csak 5 billentyűnél, érdekes. A home és az end billentyűket továbbra is hiányolom amúgy.

Bluetooth billentyűzet

2827_36666Egy éve csorgatom  a nyálam az Aldiban egy bluetooth billentyűzetre. A pontos típusa Medion P81034. Tegnap észrevettem, hogy 10 ezer forintról le van értékelve 5 ezerre. Na egyből lecsaptam rá. Körülbelül harmad akkora, mint a Logitech Wave, nyilván ennek ára van. Hiányzik a numerikus billentyűzet, és pár gomb is, pl page up/down, home / end. Meglátjuk mennyire érzem majd a hiányukat, szerintem arra gondoltak, hogy úgyis érintőképernyőm van. Bluetooth 3.0 szabványt használ, nem tudom miért, szerintem elég lenne a 2.0. Na és akkor a népítélet:

Előnyök:

 • Pici, csomó hely felszabadult az asztalomon
 • Vezeték nélküli, mostanában nagyon útálom a drótokat (a Wave is az volt, de na)
 • Megszokás után nagyon jól lehet rajta gépelni
 • Talán jobban hordozható, mint a Wave (gondolok itt méretre, és működési távolságra)

Hátrányok:

 • Oda kell figyelnem, hogy kikapcsoljam ha nem használom, szerintem hamar lemerülne
 • Csak egy eszközzel párosítható egyszerre
 • A 0 és az í betű fel van cserélve Windowsban, ez ügyben majd konzultálok az ügyfélszolgálattal
 • Ez inkább az Android hibája, de külön alkalmazás kell ha nem angol kiosztást akarok külső billentyűzetnél
 • Nem full fizikai billentyűzet, vagyis pl. biosban túrkálni, vagy amíg nem fut a Windows alkalmatlan

Furcsaságok:

 • A funkció billentyűk alapértelmezett értéke média funkciók, vagyis pl egy ALT+F4 az itt FN+ALT+F4
 • A q betűn van egy szürke kukac, nem tudom miért, majd az ügyfélszolgált megmondja
 • Nem villogja bele a képembe, hogy be van kapcsolva, ha már párosítottam
 • És nagyon hiányzik a sleep gomb

Mihánynapi vásár

Egyre kisebb lesz, komolyan. Jó, most a kettes villamosra rá lehet fogni, de akkor is. Odakocsikázással együtt két óra alatt be lehetett járni. Régen ehhez két fél nap kellett. Konkrét tervekkel mentem, na ebből csak mézet vettem (amit megkaptam volna a Darabos utcán) és kerámia serpenyőt (amit meg a zsibin). Többi cucc egyszerűen nem volt, gáz.

Megint Microsoft vizsga

Annak idején letettem az összes elérhető Microsoft vizsgát, elértem a legmagasabb minősítést (Microsoft Certified Professional Developer) két kategóriában, nem volt feljebb. 2011 telén voltam utoljára vizsgázni. Most a .NET 4.5 kapcsán a Microsoft kicsit átvariálta a tabellát. Sokáig egyébként teljes bizonytalanság volt, könyvek még most sincsenek. Az MCPD megszűnt, helyét átvette az MCSD, a Microsoft Certified Solution Developer. A tudáspiramison jelölik, hogy ez nem a csúcs, de perpillanat nincs magasabb minősítés developer kategóriában.  Van MCSM mint Solution Master, de az üzemeltetés. Na szóval nekem az MCPD miatt nem 3 vizsgát kell tennem, csak kettőt, és ebből az egyik egy upgrade vizsga csak. A másikból meg még a könyv se jelent meg :D