Szabadság

Megálmodtam az év végi szabikat. Egyik szombaton sem fogok dolgozni, ez természetes. 14-én van a céges buli (nem 15, ezt korábban benéztem), ekkor a maradék fél napomat ellövöm délután, hogy tudjak előtte pihenni. Következő nap, vagy vasárnap Hobbit :) És mivel a jogszabály most megengedi a szabadság átvitelt, ha még idén megkezdem a sorozatot, így 2 napot átvittem a következő évre, és beáldoztam egyet a 2013-as keretből. Vagyis december 22-től itthon vagyok (ez egy szombat), és legközelebb január 7-én megyek dolgozni. Sweet.

Szemüveg

adidas-a880-40-oculos-de-grau-6052

Ma voltam a szemészeten (három hétig vártam), hogy nézzenek egy szemüveg dioptriát, és pecsételjék le a céges papírt a szemüveg támogatásról. Közölte az orvos, hogy azt ugye tudom hogy az 8 ezer forintba kerül, és amúgy sem kapok, mert ez nekem állandó szemüveg. Jó mondom, akkor keresek egy olyan optikát, ahol van szemész orvos, ott csak lepecsételik. Tescóban lett volna, de ott olyan drágák a keretek, hogy csak pislogtam. Végül az Oti-ban kötöttem ki, ahol öcsémnek csináltatták pár hónapja a szemüvegét. Még pont volt Adidas keret, legeslegutolsó darab, akcióban. A képen látható fél keretes darab, ütésálló és extra karcálló lencsével (semmi mást nem kértem rá) 43440 forint. A szemüveg támogatást persze így nem tudom igénybe venni, de úgyis úgy voltam vele, hogy 40 körül saját zsebből hajlandó vagyok fizetni. Természetesen továbbra is nagyrészt kontaktlencsét fogok hordani, ez csak vésztartalék.

Hőgörbe

hogorbe_2012.11.26

Elkészült a lakás 24 órás hőgörbéje. Ami igazából nem sokra használható. A maximum hőmérséklet 22,7 fok, a minimum 21,3, az átlag 21,95. Vagyis hát így tulajdonképpen 1,4 fokos hőingásról beszélünk, ez kutyafasza. Csinálni fogok majd egy másikat is, ha kinn –20 fok körül lesz, akkor gyorsabban hűl a lakás. Azonban így is érdemes pár dolgot megfigyelni a grafikonon. (Magyarázzunk bele, mint a közgázosok). 17-kor ugye hazaérek, gép bekapcsol. Annak is, de az emberi testnek is van egy hőterhelése, így kevesebb, mint egy óra alatt fél fokot emelkedik a lakás. Fekvésig nagyjából 22,5 fokon stagnál. Fekvés után pedig elkezd esni. Az esésben fellelhető csúcsokra nem érdemes szót pazarolni, egy tizedet jelentenek. Aztán négy órakor a termosztát elkezdi felfűteni a lakást, és 3 tized fokos hőkülönbséggel tartja is. Aztán nap közben ugye folyamatosan esik lefelé, egész 16 óráig, amikoris ismét elkezd fűteni a termosztát. Hát ennyi, érdekes lesz ez –20 fokban :)

Hőmérséklet mérés fail 1 és 2

A külső eeprom library amit használok, alapból használ egy debug funkciót. Soros porti kiíratás, és egy 100-as írási limit. Úgy látszik, hogy ha include-olok egy fájlt, és abban van egy #define, én pedig a fő fájlban tolok egy #undef-t, az édeskevés, a hivatkozott fájlban kell eltávolítani (rég volt az a C). Tehát az első kísérlet a 100-as írási limiten bukott meg, keveset loggolt. A másik kísérlet pedig a cserépkályhán, ami nagymértékben befolyásolja az eredményt, nem olyan lett a grafikon, mint vártam. Tegnap és ma van a harmadik kísérlet, csak konvektorokkal, remélem ezúttal sikeresen.

Men in black

Az eredeti, az 1997-es. Egyszer házi feladatul kaptam a németektől, hogy meg kell nézzem. Csak sehol nem találtam, na most megvan, megnéztem. Továbbra sem tudom, hogy az ilyen klasszikusok miért maradtak ki az életemből, de időnként van mit pótolni. Ami késik, nem múlik, ahogy szoktam mondani. A film maga baromi jó, nagyon tetszett. Amiért pedig meg kellett néznem, az a memóriatörlő kütyü. Ugyanis amikor egy régi szoftvert át kell írni (aminek az eredetijét ráadásul én írtam), akkor mindig mondják, hogy bárcsak lenne egy ilyenjük, amivel a régi beidegződéseim kitörlik :D Értékelés: 10.0/10.0.

Sandisk Sansa M240

Megboldogult mp3 lejátszóm. Dizájn tekintetében egy rondaság volt, de 19 órát bírt egy elemmel, ami ritkaság (vagy ritkaság volt amikor vettem). Már az elemtartót is szigetelőszalaggal rögzítettem évek óta, nem akartam lecserélni. Azonban bekrepált a kijelzője. Konkrétan az a baj, hogy a kijelzőt zebragumi helyett szalagkábellel kötötték a panelra, ami hát a 8+ év alatt… Szóval béke poraira. Ugyanilyet természetesen már a fasorba se lehet venni, illetve 1-2 helyen , pofátlanul drágán. Gondolkozok egy Sandisk Sansa c240-en, amire lehet Rockbox-ot is telepíteni. Ez olyan 7000 forint eBay-en, hátránya a beépített akksi, és a nem szabványos csatlakozó. Vagy nézek valamit Media Marktban, vagy Tescóban, amiben van FM rádió, nem beépített akksis, 1 gigás, és minél hosszabb ideig bírja egy elemmel / akksival.

ICS és JB fail

A JB olyan bugos a telefonon, hogy még. Simán van olyan, hogy induláskor a lock screen helyett csak a háttérkép fogad, és kikapcsolni lehet csak. Úgyhogy mondom megpróbálkozok az ICS-el, azt már úgyis hosszabb ideje fejlesztik, és még átpartícionálni se kell hozzá semmit. Felkerült, rendszer beállításokat természetesen nem lehetett visszaállítani, de nulláról belaktam az egészet. Tök jó volt, stabil, gyors, minden. Viszont nem jöttek meg a Facebook notification-ök. Egyik sem. Úgyhogy szomorú szívvel ment vissza a GB.

Angry Birds

Emlékszem régen ez volt az etalon, hogy az Androidos készüléken akadt-e az Angry Birds. Aztán miután kiderült, hogy a processzoridő 80%-át reklám letöltésre és megjelenítésre fordítja, így már árnyaltabb lett a kép. Space-ből már eleve megvettem a reklámmentes Premium verziót. Az új, Star Wars verzióból már nincs külön, hanem in-app vásárlással kell megvenni a reklámmentességet ($1.22). Annak ellenére hogy nem külön alkalmazás, a Google fiókhoz köti, így telefonra letöltve is egyből érzékelte, hogy én ezt megvettem. Ami viszont nagyon idegesít, hogy pause-nál ha nincs net, akkor kiakad. Ugyanis oda betölt reklámokat, de hogy miért?

Hőmérséklet mérés

Most hogy helyén van ugye a KonvekPro rendszerem, és termosztáttal szépen be van állítva, hogy meló idején ne fűtsön, csak kíváncsi vagyok, hogy mennyire hűl le a lakás, stb… Tegnap megjött a DHT22-es szenzorom, amilyen egyébként a korábban épített páratartalom mérőmben is van. A ProtoShield-en szépen be is kábeleztem, és EEPROM-ba logolom az eredményeket 10 percenként. Holnap pedig kiolvasom és lesz belőle egy szép grafikon. Amúgy akarok venni sd shieldet is, amivel sd kártyára lehet menteni, majd decemberben.

Total Recall

A 2012-es film, angolul. Magyar címe Az emlékmás. A székes jelenetnél ugrott be, hogy ez egy remake, és láttam az eredetit. Szóval a vegyi háborúk után már csak két lakható terület van, a Brit Föderáció, és a Gyarmat Ausztráliában. A kettő között az utazást a Föld magján keresztülmenő zuhanó biztosítja. Douglas gyári munkás a gyarmaton, azonban valami többre vágyik, és a beültetett emlékeket kínáló Rekall-hoz megy, ahol titkos ügynök emléket választ. Azonban balul sül el a dolog, mert tényleg az. Innentől kezdve üldözni kezdik, neki pedig az elején fogalma sincs miért, amíg nem találkozik az Ellenállással. Szerintem abszolút jó film, nekem nagyon tetszett. Értékelés: 10.0/10.0.