Pénzváltás automatával

by dexter 29. August 2012 14:25

Megtaláltam az aprópénztől megszabadulás viszonylag fájdalommentes formáját: a kóla automatát. No nem elköltöm az aprót kólára, nem. Ezek a gépek mikrokontroller vezéreltek, ebből következően viszonylag buták. Arra nincs kapacitásuk, hogy számon tartsák: én most a kólát egyetlen kétszázassal, vagy 40 darab 5 forintossal fizettem ki. Vagyis fogom,  beledobálom a 40 darab 5 forintost, ő csak annyit fog tudni, hogy dobtam bele 200 forintot. És most jön a trükk: visszakérem a pénzt (a gomb a bedobó nyílás mellett). És mivel a gép olyan buta, mint a csizmám talpa, ezért az elérhető legkisebb érmeszámmal fog visszaadni. Mivel nálunk 200 forint a kóla, ezért nagy valószínűséggel két darab százast fogok viszont látni :)  Ma volt a teszt nap, amit minden tekintetben sikeresnek ítélek.  Holnap megyek 20 darab 5 forintossal., azután 20 darab tíz forintossal,  és végül majd 10 darab 20 forintossal. És a millió apróm szépen elpucolódik innen :)

I2C

by dexter 29. August 2012 13:55

I2C, “eye-squared cee”, a Philips üdvöskéje, két drótos univerzális kommunikáció. A mikrokontrollereken TWI-nek (two wire interface) hívják, hogy elkerüljék a licensz fizetést. Sunyi mocskok :) Szoftveres TWI-t (Attiny procik) nem sikerült összehoznom, de megjött a hardveres TWI-t támogató, iszonyat nagy, huszonszáz lábú mikrokontrollerem. Na majd azzal. Hát azzal sem. Tegnap elég sokat szenvedtem vele, aztán ma rájöttem. Hiába mondják hogy egy eszköz elműködik felhúzó ellenállások nélkül, nem működik. Mostanra eljutottam odáig, hogy van órajel, és valamit próbál küldeni. Csak az Arduinos fogadó oldal nem érzékeli, valószínű címzés miatt. Az I2C busz olyan mint egy utca. Az I2C master (amiből csak egy van) a postás. Az slave eszközök a házak, mindegyik egyedi címmel. A masternek pedig cím szerint kell megszólítani a slave-et. És ez nekem még elég zavaros, mert van univerzál cím (ha a library számol magától), van írási cím, és van olvasási cím. Na most ha ez nem klappol, a csomag nem ér célba, ez van most.

Tags:

Szakmai | Technika

Új kollega

by dexter 27. August 2012 13:05

Két hete a  németek megpendítették, hogy fel fognak venni egy harmadik kollegát is, mert sok a meló, de még fogalmuk sincs mikor. Ehhez képest ma kezdett :) Tulajdonképpen lenyúltuk egy másik állásból, ami időközben megszűnt létezni, úgyhogy jól járt, főleg hogy próbaidő ugye.

Tags:

ITSH

Dolgozós szabi

by dexter 26. August 2012 06:47

Mindig úgy járunk, hogy betervezünk egy csomó mindent, aztán valami közbeszól. Most éppen ez a brutális meleg, gyakorlatilag 10 óráig (visítva) lehet valamit is csinálni, utána majd ha már lement a nap. Nagyon gáz, alig haladtunk valamerre. És persze hogy jövő héten van a lehűlés, most kellett volna.

Szuper akkuk telefonhoz

by dexter 23. August 2012 16:18

A ZTE Blade gyári akkuja 1250mAh-s. Nézegettem az eBay-t, árulnak 1300-as, 1600-as, sőt 1950-es úgynevezett business li-ion battery-t. Ezzel csak egy a pici gond, a fizikát nem lehet meghaladni. Van egy fizikai méreted, bele kell férnie a telóba :) És ugyanolyan technológiával ugyanolyan fizikai méretbe bele tudsz sűríteni mondjuk 1300-at hihetően,  de 1950-et, könyörgöm… Ha még mondjuk Li-Polymer akksi lenne talán elhinném, de így…

CD lejátszó

by dexter 23. August 2012 01:57

Nálunk a családban mindenkinek van sorcsináló képessége, azaz ha bemegyünk pl. egy boltba, ami csont üres, akkor ott 2 percen belül sor lészen :) Tegnapelőtt az Extreme Digitalnál jártunk így. Harmadiknak utánunk egy mama tipegett be, 90 és halál között. Épp a CD lemezeket magyarázta egy 70 és halál közötti másik mamának, hogy jajj azok a kerek lemezek, hogy megkavarják, meg hogy tavaly karácsonykor kapott az unokájától egy lemezt, és hogy ahhoz venne most lejátszót. Ja és stílusosan az éppen nekünk számlázó pénztáros nőt ordította le erőszakosan, hogy cd lejátszó, cd lejátszó.

Fogorvos

by dexter 22. August 2012 06:06

Na ma kis pusholás hatására elmentem fogdokihoz elvileg éves felülvizsgálatra. Hála a jó égnek nincs lyukas fogam (ami már kilyukadhatott, az már úgyis mind kilyukadt), viszont a fogkövemet le kellett szedni. Életemben először, nem egy kellemes élmény, meg utána napokig érzékeny marad, de meg kellett csinálni, túlvagyok rajta.

Egy éve költöztem

by dexter 20. August 2012 14:29

Ma kerek egy éve, hogy különköltöztem. Stílusosan az államalapítás napján. Érdekes visszagondolni rá, hogy reggeltől estig hordtuk át a dolgokat. Nem volt se melegvíz, se a kád berakva,  amíg a konyhabútor nem érkezett meg, a fürdőszobai csapban mosogattam, a konvektorok életveszélyesen voltak beszerelve, stb stb… Ahhoz képest mára szinte már mindenem van, de nem volt egy semmi kör. A következő már könnyebb lesz :)

Avengers

by dexter 19. August 2012 15:15

Ma végre kijött az Avengers dvdrip, úgyhogy meg is néztem. Angolul, feliratosan. Thor még mindig hatalmas figura (a Thor filmet imádtam), amikor meg ő meg Hulk zúzzák egymást, az haláli :) Értékelés: 10.0/10.0.

Hibás táppénz level 2

by dexter 17. August 2012 14:58

Ehhez a bejegyzéshez kapcsolódva ma a buszon hallottam, meg a könyvelő cégtől is megjött a hivatalos válasz, hogy 70% a betegszabadság. A 80 az régen volt, valamikor 2009-ben módosították a törvényt, már csak 70 jár. Franc.

Naptár

CommentList