In the army now

Az én generációm volt az utolsó, akit még soroztak, de már nem vittek el. Még emlékszem, hogy minden évben vittük a hadkiegre az iskolalátogatásit, és jött szépen a pecsétes papír, hogy még egy évig biztonságban vagyunk. Aztán az egyetem közepén megszűntették a sorkatonaságot, mindenki örült. Na de most itt az újabb agyrém: polgári védelmi szolgálat. Ugyanis új katasztrófavédelmi törvény van, be lehet osztani az embert polgári védelmi szolgálatra. Debrecenben 2000 ilyet akarnak, és ugyan egy 250 ezres városban mikroszkópikusan kicsi az esély, de azért van…

Vadászat a Vörös Októberre

The Hunt for Red October, 1990. Ezt megint Brigi említette, vágtam mi ez, de eszembe jutott, hogy sosem láttam, szóval itt volt az idő. A Vörös Október egy új, detektálhatatlan hajtóműves szovjet tengeralattjáró. A kapitány a tisztekkel dezertálni akar. Nyomukban természetesen az orosz flotta, de az amerikaiak se nézik jó szemmel egy ilyen tengeralattjáró közeledését a partjaikhoz. Jóféle, bár csak az orosz szöveghez felirat nem volt :( Értékelés: 10.0/10.0.

Szar filmek

Az utóbbi pár napban két szar filmbe is belefutottam. Ezek azok, amikből az ember végignéz húsz perc-fél órát, és utána hagyja a fenébe, hogy reménytelen. Most konkrétan az Azonosság (Identity) 2003, és a Fehér pokol (The Grey) 2012-ről van szó. De különösen az utóbbiról. Szóval óvakodjatok ezektől!

Trancsírák

Tucker and Dale vs Evil, 2010. Műfaja horror-vígjáték, már láttam ilyesmit. Szóval adott Tucker és Dale, két tök átlagos fazon, akik egy frissen megvett eldugott kis erdei házikóhoz tartanak kipofozni, meg pecázgatni. Találkoznak egy egyetemista társasággal, és kezdődik a buli. Pecázás közben meglesik őket fürdés közben, az egyik csaj leesik egy szikláról, ők jól megmentik, de a társaság azt hiszi, elrabolták a lányt. Favágás közben darázsfészekbe nyúl Tucker, és mikor elkezd szaladgálni a láncfűrésszel, a társaság fejvesztve menekül, az egyikük beleszalad egy kiálló ágba, és meghal. Na és persze sorban hullanak, mint a legyek, mindegyik szerencsétlen baleset. Tuckerékről azt hiszik elvetemült gyilkosok, ők pedig az egyetemistákról, hogy rituális öngyilkosságokat követnek el. Legyen 8.5/10.0.

Régi jótállási jegyek

Elképesztő az ember mennyi régi számlát / jótállási jegyet halmoz fel. Ma válogattam kicsit, hát, voltak érdekes dolgok. Az Aldis műszaki cikkekre ugye három év garancia jár, abból is volt már, ami lejárt. Megtaláltam gimis osztályfőnököm esküvői meghívóját, szalagtűzős meghívót, szalagtűzős képeket (te jó ég), és hasonlókat. Még a házépítéses pakkot kéne megválogatni, mert mondjuk az építési napló még érdekes lehet, de hogy vettem 2 vödör nemesvakolatot, ami rég fenn figyel a falon, na az nem.

A vizsga

Exam, 2009. Nyolcan ülnek egy szobában, négy férfi és négy nő. Egy állásra jelentkeztek, a világ legjobb állására, a kiválasztási folyamat végén vannak. A cég, ha állam lenne, a 8. leggazdagabb lenne a világon. Mindegyikük előtt egy papír és egy ceruza fekszik, a szabályok egyszerűek:

 • 80 perc alatt meg kell válaszolni “a kérdést”. Aki a jó választ adja, azé a munka
 • Aki kommunikálni próbál az őrrel, vagy a felügyelővel, kiesik
 • Aki önszántából elhagyja a szobát, kiesik
 • Aki kárt tesz a papírjában, kiesik

Nagyon hamar rájönnek, hogy a feladat sokkal bonyolultabb, mint amilyennek látszik, és hogy együtt kell dolgozniuk, még akkor is, ha nincs ínyükre. És nemsokára az indulatok is elszabadulnak a szobában, az állás pedig nagyon kell mindegyiküknek. Amolyan kijutós játék filmváltozat. A magyar szinkronról azt hallottam pocsék, szóval csak angolul. Amúgy eszméletlen király film, értékelés: 10.0/10.0.

Váróterem

Merthogy ismét táppénzen vagyok, és az ember nem ússza meg 2 óra várótermi ücsörgés nélkül, és ez alatt mindenféle ember megfordul ott:

 • A budiba osonva menő mama
 • A “mint komor bikáé olyan a járása” papa
 • A vicces papa: – Én ápolónő vagyok, a mi cégünk súlyos betegekkel foglalkozik. – Én is súlyos vagyok. Meg: – Maga 4-re van bejelentkezve? Már 4:03 van, csak holnap tudják fogadni.
 • A csaj aki velem együtt szétröhögi a fejét a hátsó sorban a vicces papán
 • A melós, aki azt ecseteli, hogy attól rosszul van, ha a kollegája elvágja az ujját
 • A nőci aki mellettem a fogyókúrájáról beszél a melósnak
 • A fél szemére vak srác, aki telefont pörget

Jégkorszak 4

Merthogy meg kellet nézni, és persze 3D-ben. A szárazföld szétválik, és az egy úszó jégtömbön reked Mani, Diego, Sid, és Sid nagymamája (aki egyébként haláli karakter) igyekeznek visszajutni a többiekhez.  Közben persze rájuk támadnak a kalózok, szirének, stb stb… Sid nagyija akkora jó, best of beszólásai pl: táncolok én még a sírotokon; ááá átaludtam én a dínók kihalását is.  Na és persze:

Diego: – Nem tudom mi van velem, nem eszek, nem alszok, valami bujkál bennem.
Mani: – Én tudom, sz-el kezdődik!
Sid: – Székrekedés!

Értékelés: 10.0/10.0.

ZTE Blade ICS

Bármilyen hihetetlen a ZTE Blade-re is létezik ICS (Android 4). Sőt, már egész használható. Többféle rom változat van, a legjobb a ColdfusionX. Pár apróság nem működik, úgymint wifi tethering, voice typing, fm rádió. Nem bírtam ki, felraktam. Ami nagy hátránya, hogy partícionálni kell hozzá a telót (minimum 200 megás system kell neki), és ez az egyetlen olyan művelet, ahol végérvényesen tönkre lehet vágni egy Blade-et. Szóval ujjak keresztbe, szurkolás, adrenalin. Egész jó volt, gyors volt, stb, de pár dolog miatt vissza kellett raknom a 2.3-at:

 • A Darktremor-féle app2sd nem megy rajta. Konkrétan amit ajánlanak hozzá, megfagyasztja. Link2sd menne elvileg, de azt meg nem ismerem.
 • Tablet interfész, magyarul kinn vannak a soft gombok is, nem lehet őket kikapcsolni (fogja a helyet).
 • A hálózati jel folyamatosan szürke, emlékeim szerint ez annak a jele, hogy nem honosnak érzékeli a hálózatot. WTF?

Szóval érdekes tapasztalat volt, még várni kell ezzel egy kicsit. Annál is inkább, mert már gőzerővel folyik a 4.1-es portolása, ami valami miatt azt mondják sokkal könnyebb, és jobb lesz, mint a 4.0.

Fagyott gyömbér

Friss gyömbért nehéz találni a boltokban, mert egész Debrecenben csak én, és a helyi sárgák viszik :) Úgyhogy ha éppen van, akkor anyáék nem fogják vissza magukat, hoznak fél kilót is, ez kb. két hónapi adag, ha nem több. Így aztán a vége már elég érdekesen szokott kinézni. Az ötlet az volt, hogy főzési adagonként lefagyasztom. Tegnap volt az első próba, hogy mit alkottam. Két óra kiolvasztás után elég érdekesen nézett ki a gyökér, meg volt ereszkedve, meg olyan volt, mint a gumi, szóval a rostállomány el lett intézve. A teával szerintem nem volt gond (legalábbis remélem, lol), de nem fogok fagyasztgatni, úgy érzem.