Oscar

Néha megijedek, hogy mekkora brutál nagy klasszikusok maradtak ki az életemből. Bubu rakott fel a FB-ra egy linket a teljes filmről youtube-on, meg is néztem. Hát valami behalás, leírást nem adok róla, aki látta úgyis látta, aki meg nem, az pedig feltétlen nézze meg! Értékelés:10.0/10.0.

USBasp

P1000656Első lépésként előkotortam a fiók mélyéről az AVR (egy mikrokontroller típus) programozómat. USBasp névre hallgat, még 2009-ben vettem. Ezek tulajdonképpen mind ugyanolyan felépítésűek, abban különböznek csak, hogy milyen alkatrészből (normál vagy smd) és milyen elrendezésben rakják össze. Ez azonban különbözik egy kicsit a többitől, a kapcsolósora miatt. Az eredetin is szokott lenni 3 jumper, egy a lassú módba kapcsoláshoz, egy az 5V kiengedésére a célchipre, és egy az önprogramozáshoz. De ezen 6 darab van, wtf, dokumentáció sehol, ilyet már nem is lehet kapni.

Hosszas méricskélés után arra jutottam, hogy 1-4-ig csak áthidalásra való, tulajdonképpen fix bekötésnek kellene lennie. 1 és 3 kötelezően be kell legyen kapcsolva, 2 és 4 mindegy, az 1 és 3 ellenállását változtatják, de magukban nem érnek semmit. Az 5-ös a lassító mechanizmus (attiny45-nek kell, kíváncsi vagyok hogy a nagyobb chipnek kell-e majd), és a 6-os az önprogramozás (ez így nem igaz, kell hozzá egy másik programozó).

Bepróbáltam egy attiny45-el, megy Windows alatt is (mennyit változott a világ, a libusb32 már viszi win7 x64 alatt is). Merthogy ezt itt úgy vettem hogy Ubuntu alá. Várom a nagy mikrokontrollert, és az LCD kijelzőt, hogy tovább tudjak haladni. A szenzor ráér, előbb kijelezni kéne tudni dolgokat.

pingalive

Egyszer már írtam a pingalive.com oldalról, hogyan működik, mi célt szolgál. Most egy pár hónap után az eredmények, érdekes a felállás, csak három példa:

  • tamas.pogany.info – átlag válaszidő 330 ms, 99,8% rendelkezésre állás
  • blog.tamas.pogany.info – átlag válaszidő 853 ms, 99,39% rendelkezésre állás
  • upload.pogany.info – átlag válaszidő 338 ms, 99,85% rendelkezésre állás

Majmok bolygója: Lázadás

A film, amiből kismillió készült (7?). Ez speciel a 2001-es előzménye lenne. Ugyan azt ha jól emlékszem nem láttam, és megszerezni se tudtam, de azért helyre tudtam tenni a sztorit. Gyakorlatilag azt meséli el, hogyan lesznek egy agyműködést helyreállító (aka Alzheimer kór ellenes) vírus kísérletei során a majmok intelligensek, hogyan szöknek meg, és lázadnak fel. Teljesen élvezhető 100 perc, értékelés: 10.0/10.0.

Megcsinálni a dolgokat

Én nem vagyok annak a fogyasztói szokásnak a híve, hogy ha elromlik valami, akkor dobjuk ki a francba, vegyünk egy másikat. Persze vannak határok, úgymint amikor egy alkatrész amit ki kéne cserélni, többe kerül mint a teljes készülék, de ez a kivétel. Vannak ezek a páratartalom mérő eszközök, órába stb… építve. Természetesen trágya minőségű szenzorral, nem is kalibrálható, a házát is lespórolják róla, hadd menjen minél hamarabb tönkre. A központi chipet meg persze leöntjük gyantával, hogy a paraszt még véletlenül se tudja azonosítani, hogy mivel van dolga. Szóval így konklúzióként felbátorodtam, és fogok építeni egy sajátot. Rendesen, minőségi cuccokból. Már rendeltem hozzá LCD kijelzőt és mikrokontrollert és egy minőségi szenzort is. Új garázsprojekt a láthatáron :)

Cowboyok és űrlények

Cowboys & Aliens, 2011. Érdekes a kettőt egy filmbe suvasztani. 1873, Arizóna. Egy férfi a sivatagban ébred egy sebbel az oldalában, és egy különös eszközzel a csuklóján, és persze nem emlékszik semmire. A seriff azonban igen, körözött bűnöző. Ám mielőtt elszállíthatnák, űrlények támadják meg a kisvárost, és sokakat elrabolnak. Az egyetlen hatásos fegyver ellenük a férfi csuklóján lévő szerkezet. Egy páran az idegenek felkutatására indulnak, és az elraboltak kiszabadítására. Értékelés: 7.5/10.0.

Elkezdődött

A nagy nemzeti együttműködés, magánnyugdíj államosítás, mobil fizetés államosítás, kajacsekk államosítás, felsőoktatási törvény, választójogi törvény átalakítás közben valahol elszakadt a cérna, elkezdődtek a tüntetések. És igen, a rendőrök szépen visznek be mindenkit, nemzetközi sajtó, blabla. És elértünk odáig, hogy az utcán már nem Gyurcsány takarodj, hanem Orbán takarodj van. Kíváncsi leszek a fejleményekre.

Napi lencse

A legjobb dolog ami mellett dönthettem, persze a mellett, hogy egyáltalán lencsét fogok hordani (2011 januártól). A napi lencsét egyenesen nekem találták ki. Sauflon New Day-t használok, fixen 5000 forint 30 darab, semmilyen más költség nincs. Reggel kibontok szépen egyet, este landol a kukában. Amiért nagyon jó, hogy nincsenek járulékos költségek, pl. a tisztító lötyi. Nem kell foglalkozni vele (beáztatni), nap végén szépen kidobom. És nem is minden nap tudok lencsét hordani, egyszerűen mert éppen náthás vagyok, kinn nagyon fúj a szél, nem ébredtem fel annyira, hogy kinyíljon a csipám és be tudjam rakni. Szóval jó dolog a napi lencse :)

401-es hiba

Tegnap ezzel szívtam a munkahelyen egy csomót. Röviden: 401-es (unauthorized) hibát nem irányítunk csak úgy át. Ugyanis ez nem csak egy szimpla hiba (mint mondjuk a 404), ez utasítja a böngészőt, hogy ugyan édes öregem authentikáld már magad. Szóval mi történik?

  • Normál eset: - Adjad csak a Default.aspx-et! – Hohó, unauthorized, 401! – Authentikációs box popup, oké nesze, ez jó lesz? – Fasza, itt a Default.aspx-ed!
  • Ha átirányítom a 401-et: - Adjad csak a Default.aspx-et! – Hohó, unauthorized, de átirányítás van, nesze neked az Error.aspx!

És igen, mivel lenyeletem a 401-et, a kedves user soha a büdös életben nem lesz képes megnézni egy oldalt sem az Error.aspx kivételével, mert akkor lát authentikációs ablakot, amikor én a hátam közepét.

Android boot

Mindig érdekelt az Android boot. Technikailag egy Linux-ról van szó, tehát a boot animáció helyett miért ne lehetne megjeleníteni a kernel üzeneteit, ahogy más tisztességes Linux esetén? Van erre megoldás, a Live dmesg. És egész jól működik. Technikailag megvárja, hogy betöltődjön a kernel (a bootloaderrel függ valahogy össze ez a viselkedés), és utána kezd el működni. Nálam ez úgy néz ki, hogy a zöld robotnál kicsit jobban elidőzik, de utána mutat mindent szépen. Sajnos kis hazánkból nem elérhető a fizetős változata, szóval letölteni innen kell.