Sámli

sámli

Kellett egy sámli a cserépkályhához, amire le tudok huppanni, amíg megrakom. Irány a Jysk (más miatt is). Mondom kellene sámli, az a régi klasszikus. Néztek rám hogy mi van, hát van valami kisszék, de az pici. Mondja a másik eladó hogy dehát a sámlinak pont az a lényege, hogy pici. Na megnéztük, és minden várakozásomat felülmúlta, ugyanis összehajtható :) Elég strapabíró műanyagnak tűnik, srác ráállt, kibírta. És csak 2000 magyar forint volt.

Párologtató upgrade

Tegnap szét kellett szednem a kis munkahelyi párologtatóm, mert meg kellett kenni a ventillátorát. Felfedeztem egy potmétert a panelén, amivel brutálisan fel, és szinte nullára le lehetett tekerni a párakibocsátást. Szóval kicsit upgradeltem, konkrétan kicseréltem, most a hátulján van egy tekerő, azzal működés közben lehet buzerálni. Másik észrevétel tegnapról, hogy azért nem szabad víz nélkül használni, mert a kerámia brutálisan melegszik.

Palmary Weather Pro

CAP2011101710271Legnagyobb sajnálatomra a GoWeather vagy egy fél éve az egyik frissítésnél átváltott Fahrenheitre, és soha többé nem lehetett beállítani, a menü gombra sem reagált többé. Írtam a fejlesztőknek is, hogy wtf, de azóta sem sikerült megcsinálni. Így a napokban váltottam Palmary Weather Pro-ra. Teljesen baráti módon kezelhető, több helyet is meg lehet neki adni, a widgetje is teljesen rendben van, a full megjelenítésben még az előrejelzés is helyet kapott. A magyar fordítás kicsit foghíjas, pl. Péntek afternoon, de ez nem érdekel különösképpen. Én azt mondom hogy még azt a 700 forintot is megéri, nem mintha megvettem volna, esetleg később, ha sok pénzem lesz :)

Brikett készítő part 2

Korábban már volt róla szó. Akkor az volt a fő problémám vele, hogy ha nagyobb papírt raktam bele, akkor ugyan szépen összetömörítette, de a végén a végterméket nem tudtam kinyomni a csőből. Az pedig luxus, hogy iratmegsemmisítővel ledarálom az újságot, csak hogy brikett legyen belőle. Most hogy aktívan fűtök, kicsit utánajártam. Találtam egy videót, ahol szépen bemutatják hogy kell. Ami nálam hiányzott, hogy amikor a legelején begyűrtem az újságpapírt, akkor le kellett volna döngölni. Így csont nélkül kinyomható, villámgyorsan lehet használni.

Gázszámla

Ez a gázszámlásdi a világ legnagyobb átverése komolyan. Az EON számla is megéri a pénzét, arról majd később.  Fogyasztottam 21 m3-t múlt hónapban, oké. Az kerül 2218 forintba nettó, tehát 105 magyar forint köbmétere. Arra persze még ráverik a 25% ÁFÁ-t, januártól a 27-et, köszönjük. Biztonsági készletezési díj. What the? Ez az a díj, amit azért kell fizetnem, hogy ha a mocskos ukránok miatt a ruszkik elzárják a gázt, akkor is legyen mivel fűtenem. Ez amúgy nettó 44 forint, de x millió kuncsaftnál mekkora összeg ez már! Aztán ott van az alapdíj, amit ha esik ha fúj 1000 forint, ki kell fizetnem. Ez majdnem 10 m3 gáz ára! És persze erre is ráverik az ÁFÁ-t. Tehát összességében fogyasztottam nettó 2218 forintot, de rápakoltak még 1044-et, ami +47%, kemény…

Kémény para

Tegnap előtt fűtöttem volna be a cserépkályhába, egy perc múlva ömlött ki az ajtaján a füst. Na ablakokat gyorsan sarkig nyitni, mi a szar lehet ez? Külön tortúra volt, hogy a kémlelő nyílást a csempézés után még nem “szabadítottuk ki”. Az egy jó tíz perc, persze nyakig füstben. Tükörrel felnéztünk, nem látszik az ég. WTF, beledöglött valami? Belevilágítunk, valami szálas izé (madárfészek?). Fel a tetőre, és mint kiderült, valami pók szőtt bele hálót, de olyan sűrűt, hogy lazán lefojtotta a füstöt. És még mondja ezek után valaki, hogy ne parázzak a pókoktól.

Még egy vérvétel

A vasértékem szar. Viszont a beutalóra csak az egyik volt ráírva, a laborosok meg olyanok, mint a gépek, a másikat nem határozták meg, pedig az is kéne ilyenkor, ha az egyik szar. Szóval holnap ismételten megjelenek a laborban, és megint megcsapoltatom magam. Aztán persze még egy nap mire kész lesz, bla bla…

SetCPU

Ha már az embernek rootolt Android romja van, és a kernel is támogatja, akkor érdemes a különböző CPU frekvencia állítókkal játszani. Én a SetCPU-nál kötöttem ki, meg is vettem, az a 2 dollár nem pénz érte. Van egy alap beállítása, megadja az ember a minimumot és a maximumot, és a governort. A governorok kicsit ijesztőnek tűnhetnek, pedig egyszerűek, amikkel érdemes foglalkozni:

  • Ondemand – Minimumon tartja, ha kell a CPU akkor azonnal húzza maxra, és szép lassan esik vissza minimumra
  • Conservative – Mint az ondemand, de lassan húz fel, és azonnal esik minre
  • Performance – Mindig maximum
  • Powersave – Mindig minimum

A SetCPU-nál a legfontosabb, hogy meg lehet neki profilokat adni. Arra kell vigyázni, hogy az akku töltöttség profiloknál az alacsonyabb töltöttség magasabb prioritást kapjon. És persze értelemszerűen minél alacsonyabb a töltöttség, annál kisebb órajelet engedni. Ha pedig a képernyő ki van kapcsolva, akkor nagyon minimálisan tartani. Nagyon ügyes kis progi, grafikont is rajzol, hogy cpu frekvencia / % diagramot.

Nekem most ilyen konfigom van:

  • In call – priority 100, max 320,min 320, ondemand
  • Screen off – priority 95, max 245, min 122, ondemand
  • Charging – priority 90, max 600, min 320, ondemand
  • Battery < 30% – priority 70, max 320, min 122, ondemand
  • Battery < 50% – priority 60, max 480, min 122, ondemand
  • Battery < 70% – priority 50, max 600, min 245, ondemand

Pingalive.com

Vannak az úgynevezett application based szájtok. Mint például az ASP .NET. Na most ha ezeket az oldalakat nem látogatják elég gyakran, akkor egy bizonyos (pl IIS-ben beállított idő után) ezek kikerülnek a memóriából. Az eredmény: a következő tag aki behívja az oldalt, annak lassan jön be. Ezt orvosolja a pingalive.com oldal, ami két percenként “meglátogatja” az adott oldalt. A Google Analytics jól tűri, nem vette fel forgalomba. Szép grafikonokat is rajzol, így tudtam meg pl. hogy tegnap volt két leallás (restart?). Maga az oldal egyszerű, mint a faék, de szerintem nagyon hasznos.

Boszorkányvadászat

Season of the Witch. Találóan úgy jellemezte kollegám, hogy: ez a film arról szól, hogy mennek. És tényleg. Tombol a fekete halál (mostanában ez a felkapott téma?), két dezertőr keresztes lovagra, Behman-re és Felson-ra bízzák, hogy egy boszorkányt szállítsanak a severaki kolostorba, ahol Salamon könyve segítségével megszűntethetik a dögvészt. Azonban a lány tartogat meglepetéseket, sorra halnak meg a kísérők. De amúgy tényleg nem szól másról a film, minthogy mennek, aztán viszik a lányt. Értékelés: 7.0/10.0.