Android 2.3.4 part 2

Csak annyi volt a probléma, hogy egy régi Titanium Pro-val próbálkoztam. Az új simán átvitte az alkalmazásaimat és a beállításokat a 2.3.4-es romra. Ami pedig egyszerűen fantasztikus! Teljesítménye messze kenterbe veri a 2.2-t, a kis 600 MHz-es proci ellenére gyönyörűen, akadás mentesen muzsikál. Szép az élet Androiddal :)

Hanna–Gyilkos természet

Hanna az angol címe, így is néztem a moziban tegnap. Hanna (kb 13 éves lehet) az apjával él az erdőben, aki keményen képzi ki valamire. Feladata megölni Marissa CIA ügynököt. A vége felé az is kiderül miért. Igazából ez egy egyszer megnézhető akciófilm, legyen 7.5/10.0.

Android 2.3.4

Kiszivárgott egy 2.3.4-es rom a ZTE-re. Felraktam, szép és jó, de azon kevesek (?) közé tartozom, akik nem tudnak biztonsági mentésből semmit visszaállítani rá. Így egyelőre marad a régi rom. Kár érte, mert nagyon bejön az új, de mindent elölről kezdeni…

Ugyanazon SSID-vel adni

Kísérletezgettem vezeték nélküli hálózattal. Simán lehet ugyanazzal a hálózati azonosítóval (SSID) és biztonsági beállításokkal két különböző csatornán adni (persze két routerrel). A két csatornának az az értelme, hogy a készülék egyértelműen el tudja dönteni, hogy melyik routerhez fog csatlakozni. A bekapcsolás pillanatában erősebb jelűhöz egész pontosan. A csatornákat úgy kell megválasztani, hogy ne fedjenek át, ehhez nagy segítség Android alól a Wifi Analyzer progi. De mi van, ha az egyik open wifi (Pistike csinál egy ugyanolyan nevűt a szomszédban, és reménykedik hogy rácsatlakozom)? Ilyenkor jön jól az, hogy a preferált mindig a védett hálózat, tehát ilyen trükkel (szerencsére) nem lehet élni.

Telefon átpartícionálás

Merthogy ilyet is lehet. A gyári kiosztással az a baj, hogy a /system partíción 100 mega helyet hagy fölöslegesen, amit akár a /data is tudna hasznosítani. Találtam nagyon jó leírást, és kicsit félve belefogtam. Simán átpartícionálta, visszaraktam Titaniummal mindent, öröm-boldogság, 136 mega /system, 260 mega /data, és 38 mega /cache. És mindjárt csak 14 mega szabad hely van a /system-en. A /data meg vígan van :D

Léc

Az embernek fene nagy peche van, ha speciális méretű lécre van szüksége. Az én esetemben ez 30x30-ast jelentett volna, 2 méteres szálakban. Ilyenkor általában az a megoldás, hogy vesz az ember egy nagyobb, szabvány méretű lécet, és legyalultatja méretre. A gépnek ugyanis édesmindegy, beállítják a méretet, aztán csá. Régen a Kazár tüzép vállalt ilyet, mégpedig egész olcsón (valami 150 HUF/m2), de már természetesen nem. Végighívtam az összes faáru telepet, azok sem vállalják. Nincs idejük, sosem volt. Végén már ott tartottam, hogy felhívok valami asztalost, hogy ugyan csináljon már nekem ilyen lécet. De szerencsére nem kellett, a Baumaxban volt. Az más kérdés hogy milyen áron (1150 egy 2 méteres szál), de volt! Méghogy nem vállalják, eszem megáll…

Festés fail

Tegnap mondta a festő, hogy van egy kis dolga a bankban, csak 8:15-re jön. Én szépen kimentem füvet nyírni, fát gallyazni, és mire odanéztem már fél 11 volt, és még mindig nem jött. Próbáltam hívni, telefont nem vette. 12 előtt nem sokkal írt egy sms-t hogy bocsi, de sikerült elcserélnie a lakását, és kérne két napot hogy elintézze. Na mondom végre szólt, villámgyorsan magamba tömtem némi kaját, és mentem dolgozni, hogy csak fél nap szabim ússzon el. Mesterek…

Festés

Ma végre beindult nálam a festés. Kezdődött rögtön 26 ezer forint anyagköltséggel, elvileg 2 héten át fog tartani, és kb 105 ezer lesz a munkadíj.

Bourne trilógia

Nagyon sajnálom hogy eddig nem néztem meg. Három összefüggő film, szerintem egyben érdemes megnézni (majdnem 6 óra). A tengerből kifognak egy eszméletlen férfit, két golyóval a hátában, és egy banki letét számával a derekában. Amnéziás, nem emlékszik semmire. Innentől elkezdi keresni önmagát, mint kiderül CIA-s, és vadásznak rá. Értékelés: 10.0/10.0.

Kevés a hely az Androidon

Teljesen véletlenül megnéztem mennyi szabad helyem is van a belső tárolón (/data), és meglepve tapasztaltam, hogy csak 30. Na mondom WTF. A GEN2-esítéssel 220 mega lett a system partíció, és 170 a data. Meglepő volt, mert az alkalmazásaim elvileg az sd kártyán vannak, az ext4-es partíción (az ext4-nek van egy csomó kedvező tulajdonsága, pl. rengeteg kis fájlt is egy pillanat alatt tud törölni). Szűz rendszer fel, 120 mega szabad hely, alkalmazások vissza, 30 mega. Na mi a fene folyik itt? Erősen Linux szagú leírás következik.

A művelethez kell egy adb nevű alkalmazás, a SuperOneClick pl. tartalmazza. Parancssorban miután a telefon usb hibakeresés módban rá van dugva a gépre: adb shell. Na és akkor du –sm /data/* | sort -nr. Na és hoppácska, dalvik cache 69 mega, ezt az a2sd cachesd paranccsal át lehet mozgatni sd kártyára. És ott van még a /data/data könyvtár, 60 mega. Mi a franc van ebben? Az alkalmazások adatai, cache, beállítások, és ami a legfontosabb: .so fájlok (mint windowsban a .dll), amiknek a /cache-ben lenne a helyük.

Na mi fogja itt a helyet? du -sk /data/data/* | sort -rn | head. Az iGo és az Opera magában több, mint 30 mega, ezek nem rendszer alkalmazások, nyugodt szívvel ki lehet küldeni az sd kártyára. mkdir /system/sd/appdata (nem lehet állítólag data-nak hívni, mert visszakerül a telefonra. mv /data/data/com.navngo.igo.javaclient /system/sd/appdata/com.navngo.igo.javaclient . És utána egy linket rá: ln -s /system/sd/appdata/com.navngo.igo.javaclient /data/data/com.navngo.igo.javaclient. Operánál hasonlóan. Lehetne még a kis 1-4 megás alkalmazásokkal pepecselni, de már így is lett 120 mega szabad hely, ennyi bőven elég. df –h | grep data.