Szilveszteri post

Tavaly bizonyos magánéleti okokból elmaradt a visszatekintés, most azonban lesz. Eloször is, a 2009-es év legfontosabb történései:

 • Microsoft Certified Technology Specialist lettem

 • Szépen haladok az egyetemmel, még egy félév van

 • Évvégén az elso nagy hóban sikerült összetörnöm a kocsit (már tipp-topp)

 • 99%-on áll a diplomamunkám

 • Dealextreme felfedezése

 • Megmutettem a bal lábujjam is, így azzal sem lesz gond többé


A legjobb dolgok amiket 2009-ben vettem:

 • Mikró

 • Logitech wave billentyuzet és egér

 • PSP

 • 64 bites kétmagos proci

 • Wireless csengo, amihez két vevo tartozik (egy a szobámban, nem kell állandóan fülelni)


Amit 2010-tol várok / tervezek:

 • Még két vagy három MCTS (egy rögtön januárban)

 • Diploma

 • Házfelújítás végre beindul, netán oszre külön is tudok költözni

 • Google Wave beindul rendesen

 • Az iPod nano 3G-re végre kijön a rendes törés

 • A Blu-Ray írók ára 20 ezer alá csökken, akkor azonnal fogok venni.

Tankolás

Kis országunkban a mentosök, rendorök sünök, stb... eddig MOL kutakon tankoltak. Valaki sokat fizetett, ezért január 1-tol OMV kutakon fognak tankolni. Most jön a poén, míg MOL kút minden utcasarkon van, addig OMV kút alig, így van olyan település, ahol 40 km-t is kell menni a mentovel hogy meg lehessen tankolni. És addig persze nem bevetheto a kocsi. Másik poén, hogy nem készültek el a tankolós kártyák, így ki van adva az ukáz, hogy december 31-én mindenki teletankolja a jármuvét, és majd lesz ami lesz, majd megjön az új kártya. Magyarország, én így szeretlek...

Futómu

Be se kellett állítani, nem mászott félre. Azt mondta a fazon, hogy 100 karambolos autóból 1 ha ilyen szerencsés. Így beszámították 3200 forintba, és boldogan távoztam. Lehet járni rendesen az autóval.

Windows 7

Úgy döntöttem ma, hogy felhasználom a parlagon álló 80 gigás vinyóm, és felrakok rá egy Windows 7-et. Szépen mindent elokészítettem, kiírtam az iso-t, és bootoltam. És semmi. Nézem Vista telepítot, semmi. Nézem Hackintosh telepítot, semmi. DVD-rol nem akart bootolni. Na firmware update. Az egy kín, ha nincs Windows a gépen, a wine nem viszi. Nosza, BartPE beizzít. Na de kékhalál. Sebaj, XP SP3-at integráltam bele, az már kezeli a SATA-t, de így is kék halál. Nem bírja kezelni a SATA-s optikai meghajtót, egyszeruen nem. Elo az USB-SATA átalakítót, úgy ment a boot, meg az update is. Na próbáljunk megint DVD-rol bootolni. Vista megy, Windows 7 pedig az istennek sem (más gépen persze csont nélkül). Úgyhogy hagytam a fenébe, majd egyszer visszatérek rá.

Túl a karácsonyon

Most, hogy túlvagyunk a karácsonyozáson, kezdodhet a két ünnep közötti álmos mozgalmas idoszak. Eloször is hétfon vehetek rendszámtábla-tartót, meg mehetek futómu beállításra, hogy végre teljesen üzemkész legyen a kocsi. Aztán itt van még az úszóbérletem, kilencedikéig érvényes, és még van rajta 4 alkalom. Az mondjuk biztos, hogy soha többé nem veszek bérletet. Kaptunk öcsémmel két jegyet a Messiások kiállításra, azt is el kell menni megnézni, nomeg nem ártana megnézni az Avatart, persze 3D-ben. Töltögetni is kéne, itt van kb. 30 gigányi leszedendo sorozat a listámon, várom az évvégi free leech-et (bár lehet hiába), akkor lenne mit néznem. Ja és nem utolsó sorban hétfon rendelünk egy nagyobb tételt a kínaiaktól. Az pont szilveszter után ér ide, itt kikerüljük a két ünnep közötti idoszakot, ott meg a kínai újévet.

Autó javítás

Fényszórók: 6000
Postaköltség: 1680
Lökhárító: 4500
Postaköltség: 1690
Olajcsere: 5000
Hutovíz csere: 2000
Kiegyenlíto tartály: 3200
Karosszériás: 40000
Futómu állítás: ~5000

Ez így összesen 70 ezer forint, amit sikerült évvégén összehozni. És még szerencsém volt hogy volt aki foglalkozott a karosszériával így évvégén.

xoscope

Egy okos kis program Linux alá (Windows alatt hasonló a Zeitnitz Soundcard Scope), amivel oszcilloszkóp funkcionalitást nyerünk a hangkártyából. Lényege, hogy a hangkártya line in bemenete alkalmas maximum 12 voltos jel mintavételezésére, 44.1 KHz-en és 16 biten. Nyilván egy magasfrekvenciájú jelet ez nem fog megmérni, de hobbi szinten tökéletes. Ha magasabb feszültségu jelet akarunk mérni, akkor kell neki egy elotét áramkör, ezzel 150 voltig fel lehet menni. Kipróbáltam egy 555-ös IC-vel megépített astabil multivibrátorral, a képen látható az eredmény, szerintem meggyozo.

Vásároljunk

Mindig érdekes látvány, ahogy egy leárazás kihozza az emberekbol az állatot, és tolonganak a 100 forinttal olcsóbb sajtért, vagy muszaki cikkekért. Amikor a nyugdíjas felutazik Miskolcra is, ha 10 forinttal olcsóbb a parizer. Láttam már pár extrém esetet, de ez a gyujtemény felülmúl mindent.

fb.59.to

Új szemét a FaceBook-on. Ráklikkelsz a linkre, bejön egy oldal, azzal hogy human test, találd meg a kék gombot. Ami pedig egy FaceBook share gomb, ezzel te is küldted a szemetet mindenkinek.