Költözködés

Ma beköltöztek hozzánk az Exchange / AD-sek. Behoztak két asztalt még, így már teljesen fullon van az iroda. Kihasználtság 100%. Igazából több, mert a software packaging is nálunk lenne, csak ok kinn vannak Svájcban 3 hónapig. Szóval most pöppet szukösen vagyunk, de másfél hónap és megyünk vissza a  Vár utcára.

Angyalok és démonok

bkv1yvr0Dan Brown újabb könyvét sikerült elolvasnom. Eszméletlenül jó! Meghal a pápa, ülésezik a konklávé. Közben a CERN-ben megölnek egy tudóst, aki a részecskegyorsítóban megismételte a teremtést, és antianyagot hozott létre. Testébe az Illuminátus szervezet bélyegét sütik, akik halálos ellenségüket, a Vatikánt akarják 1/4 gramm antianyaggal elpusztítani. Hívás érkezik a Vatikánba: éjfélkor felrobban minden. Az embereket még lehet menteni, a muemlékeket lehetetlen. Közben óránként megölnek 1-1 bíborost a négy lehetséges pápajelöltbol, borükbe az Illuminátus rend 4 elemét sütik. Fordulatos, izgalmas regény, pdf-ben töltheto, de a pénzt is simán megéri (nekem sajnos nincs helyem könyveket halmozni), és a végén van egy iszonyatosan jó csattanó :) Értékelés: 10.0/10.0.

Míg a jackpot el nem választ

kreazaeyJack-et kirúgja az apja az asztalosmuhelybol hanyagsága miatt. Joy-t kirúgja a barátja, mert unja örökös nyüzsgését, tervezgetését, ráadásul a szobában elbújva várakozó születésnapi buli vendégek füle hallatára. Mindketten Vegas-ba mennek enyhíteni fájdalmukat, találkoznak, majd egy átbulizott éjszaka után mint férj és feleség ébrednek fel. El akarnak válni, azonban Jack egy nyerogépen megnyeri a jackpotot: 3 milliót. Joy-ba belehasít a felismerés: házasok, a vagyon közös! A bíróság fél év házasságra ítéli oket, mielott döntenének a pénz felol. Kezdodik a buli, cél a másik kicsinálása, hutlenségen kapása. Értékelés: 8.0/10.0 Ez egy jó elozetes.

Érdekes Nautilus* megközelítés

Mint már korábban is írtam egy párszor, POSIX rendszerekben a felhasználó saját könyvtárában az általa írt szkripteken kívül semmi keresnivalója futtatható fájloknak. Egy darabnak sem, egyszeruen nem kell. Az Ubuntu frissítéssel jött be most egy érdekes dolog. Az asztalon a parancsikonok, azok desktop kiterjesztésu fájlok. Leírják, hogy mit kell indítani, mi a neve, ikonja, stb... És egyesek szerint ez sebezheto, ugyanis ha letöltesz egy ilyet az asztalra, akkor pl. python kódot lehet vele futtatni. Felmerült bennem a kérdés: ki az a marha állat, aki .desktop fájlokat tölt le a netrol??? melyik az az idióta böngészo, amelyik ezt alapból az asztalra pakolja?

A "megoldás" még érdekesebb. A .desktop fájlok futtathatóak lettek. Ha csak simán ráhúzol egy ilyen fájlt az asztalra valahonnan, az még nem elég. Megkérdezi, hogy biztonságos-e a fájl? Ha igen, akkor fájlrendszer szinten futtatható lesz, és onnantól igazi parancsikon, odáig csak szövegfájl. Végülis megoldásnak megoldás, de gondoljanak már a nem egységsugarú userekre is...

*:  A Nautilus az Ubuntu alap fájlkezeloje (mint winfosban az explorer.exe).

Jaunty Jackalope

Vagyis a 9.04-es Ubuntu, magyarul nincs jó neve, hivatalosan Hetyke Szarvasnyúl. Nem baj, majd a Karmikus Koala :) Körülbelül két óra alatt frankón lefrissítette a rendszert. Ami egybol feltunik, az új betöltési animáció. Kisebb a csík. A rendszer gond nélkül felállt, azzal most nem volt gond. Firefox alatt nem ment a Java és a flash, ezeket úgy heggesztettem össze az elozo változatban. Most meg kellett csinálni rendesen. Flash-t az Adobe oldaláról kellett leszedni, Java pluginnek meg elég a sun-java6-plugin, csak még futtatni kellett egy sudo update-java-alternatives -s java-6-sun parancs, és már ment is. Új notification rendszer van, végülis tetszik. Ami fontos: végre megy a Skype! Normálisan kezeli a pulseaudio hangbemenetet. Idejét nem tudom mikor tudtam Skype-olni utoljára... Nem ment még az ALT+F2 (program futtatása) hotkey, ehhez a Compiz beállításoknál engedélyezni kellett a Gnome Comaptibility beállítást (rögtön a legfelso). Egyetlen dolgot találtam ami nem megy: Nautilus fájlböngészo, elonézeti képek. Itt van egy bug, szarik arra ha beállítom, hogy csak 5 mega alatti fájlokra legyen elonézet, így nekiesik a videóknak is. Egyelore manuálisan letiltottam a videófájlok thumbnail készítését (gconf-editor, desktop\\gnome\\thumbnailers). Összességében elégedett vagyok, majd még tesztelgetek. Át akarok állni ext4 fájlrendszerre is :)

Nagy Dealextreme vásárlás

A múltkori kevés tételes próbavásárlás után rendeltem a dealextreme.com-ról 41$ értékben cuccot. Két hétig tartott nekik összeszedni, 21.-én hagyta el Hong Kong-ot, és meglepo módon ma meg is értkezett. Hatalmas boríték, a vámhivatal meg rátette a kezét és jól szétbarmolta, megnézték mi van benne, visszaragasztották, lepecsételték. Nem vámolták meg hála a jó égnek. Nézzük mi van benne!

 • PSP adat-és töltokábel - úgy éreztem erre még szükségem lesz- muködik, bár a miniusb-t úgy kell beleeroszakolni a PSP-be

 • Jojóra feltekert CAT5 kábel - ez is kell, kis helyen elfér, szereléshez

 • Szúnyogriasztó - Kis picsányi eszköz egy lítium elemmel megy, állítólag 8 láb távolságban elriasztja a szúnyogot, kerti partikhoz ajánlják. Meglátjuk...

 • Mini TV kikapcsoló - Nagyon jó áron volt, tesztelni még nem tudtam. Ami késik nem múlik.

 • USB aromalámpa - Hogy ne kelljen folyton teamécsest égetni. Erre haragszom, kéket rendeltem és rózsaszínt küldtek, meg is reklamáltam. Árban a rendelés harmada volt

 • USA / Erópa hálózati csatlakozó átalakító - Még jól jöhet, 0.86$ simán jó ár érte

 • Statikus elektromosság kisüto - Egy jópofa pendrive alakú cucc, ami mutatja egy kis LCD kijelzon amikor éppen sütöd ki magad. Fájdalmas szikra nélkül :) Ezt imádni fogom, irodában néhanapján erosen rázunk...

 • PSP képernyovédo fólia

 • iPod kábel

 • Feszültségméro modul - majd belerakom a nagy kapcsolóüzemu tápomba

 • Szuperkicsi microsd olvasó - ennek nagyon örülök. Kicsi, tetszik, nem kell adapter, favorit :)

 • Körömcsipesz -  legyen ilyen is itthon. A körmöm mint kiderült nem elég hosszú hozzá, viszont a reszelo része nagyon jó.

Erotika kiállítás 2009

Nem tudom figyeltétek-e az idei erotika kiállítás képeit, vagy abban a szerencsétlenségben volt-e részetek hogy ott voltatok. Hát ez valami elképeszto, negatív értelemben! Fujj! A rudakon vonagló csajoknak olyan narancsbore van hogy még, volt egy bálna is, aki azért nem megy vízbe mert ha kijönne a grínpísz visszahajítaná. És persze ha ezektol felállt volna (nemigen), akkor ott volt Geronazzó Mária, akinek látványától jeges víz hatását megszégyeníto mértékben csökken a méret. Szóval 2010-ben nem tudom mi lesz, de ez botrányos volt.

A kávéfozo esete

Vettünk tavaly a konyhánkba egy kávéfozot, hogy ne az automatás löttyöt igyuk. Kerek 3000 forint volt a Saturn elnevezésu zsidó fukar boltban. A héten letört a muanyag füle a kiöntojének, gondoltam megnézem mennyi lenne újat venni. Eléggé meg kellett kapaszkodnom, gondoltam lesz vagy 4-500 forint, na túróst, 2000! Az ember esze megáll.

South Park 13x07

Egész jól sikerült a nyári szünet elotti rész. Cartman felcsap szomáliai kalóznak, kivívja az igazi kalózok tiszteletét egy francia hajó elrablásával. És végül lelövik a legénységét az amcsi mesterlövészek. Emlékezetes, hogy egy amerikai hajóskapitányt ugyanúgy szabadítottak ki nemrég.