Konnektor szerver

Egy elég érdekes koncepció, régi idok bazinagy tápjaihoz hasonló konnektor pc, ez a SheevaPlug. 1.2 Ghz CPU, 512 mega ram, 512 mega flash, egy gigabit ethernet port, egy 2.0 usb, egy mini usb, és egy sd slot. A gyártó azt állítja hogy 5W-ot fogyaszt a cucc, és természetesen Linux fut rajta (mi más?). Csak USA csatlakozóval árulják, de mivel 99.99% hogy kapcsolóüzemu tápja van, ezért csak venni kell pár ezerért egy átalakítót, ráhúzni az eredetire, és lehet bedugni. Csak development kit-ben lehet kapni (még), ami azt jelenti hogy valamilyen szinten neked kell összeraknod (kérdés mennyit). És mindezt 100 dollárért kínálják. Én erosen gondolkozom amúgy rajta, csak pár ötlet amire használnám:

  • Elég egy wireless usb adaptert rányomni, és lehet belole pl. access point

  • Nyomtatószerver

  • Radius szerver wireless hálóhoz

  • Házi fájlszerver (persze egy nagyobb sd kártya kell hozzá)

  • Automatizáció, netán kis bluetooth-al megspékelve

  • Webcam szerver

  • Stream szerver

Levelezo 1. hét 3. nap

Ma volt fejlett keresoalgoritmusok, vettünk vagy hetet, még itthon külön a mélyére kell ásni hogy megértsem. Automatikus tételbizonyításból befejeztük a rezolúciókalkulust, megint nem értettem semmit, és egy órával a vége elott meg is pattantam, mert úgyis mindegy volt. Ennyit a szombati tanításról. Keresoalgoritmusokból is van két beadandó, így összesen már vagy kilenc, tök jó lesz.

Levelezo 1. hét 2. nap

Volt adatbányászat, ez nem tunik még vészesnek, angol fóliákat vetít. Viszont lesz belole vizsga. Genetikus algoritmusok az felolvasóest, semmi konkrétum, persze következo órára már válassz feladatot, meg dolgozz is rajta valamit. Automatikus tételbizonyítás maga a halál, itt az elrettentés. Gyakorlatilag a második perctol egy szót sem értettem, a huszadiknál pedig azon gondolkoztam, tényleg el akarom-e végezni a szakot. Baromira lefárasztott ez a nap, ragad le a szemem.

Levelezo 1. hét 1. nap

Ez is eljött, elkezdodött a második félévem. Újítás az, hogy csütörtökön csak 12-tol van óránk, és utolsó konzultáción nincs szombati tanítás. Ma volt digitális beszédfeldolgozás. A gyakorlat érdekes, az elmélet halál. Méteres integrálok, 114 tétel. Szerencsére nem kötelezo belole vizsgázni, ha elég a gyakorlat akkor max négyest kaphatsz. Már csak utána kell nézni a fogalmak egy kicsit lazább definícióinak, hogy azért értsem is mi folyik itt. Gyakorlaton Matlab, már lejött a portable változat, 1.4 giga.Volt még ismeretalapú technológia, ez sem vészes, itt négy beadandó lesz, ahányat megcsinálsz, annyival no a jegyet az egyeshez képest :) Viszont az agyamat nagyon leszívta ez a 8 óra.

OpenWrt 8.09

Szeptemberben kellett volna kijönnie, de csak nemrég sikerült. Ismét nagy csalódás volt, mert az Asus WL500G Premium v2-es routerem változatlanul nem támogatják. Le van írva egy hosszú buvészkedés, de a francnak van most ideje, nekem biztos nem. Maximum egy feltolom és bekonfigurálom párosra, de hogy még szerencsétlenkedni is kelljen vele... Visszaraktam a régi jól bevált Oleg firmware-t. Tudom, a francnak van ilyen routere, de én ezt szeretem. Ha értenék az embedded Linuxok mélyéhez tuti megcsinálnám, de így egyelore OpenWrt kilove teljesen.

Statárium

Idonként elgondolkozok azon, ezt a régi jól bevált módszert miért nem alkalmazzák. Aki nem ismeri a fogalmat: a statárium rögtönítélo bíráskodást jelent, az igazságszolgáltatást a katonaság végzi. Statáriumkor az alkotmányt felfüggesztik, az ítéletek többsége halál. És itt jön a lényeg: az alkotmányt felfüggesztik! Képzeljük el a következo helyzetet: megtörténik egy olyan durva buncselekmény, mint a veszprémi gyilkosság. A kormány (nem ez, ettol ne várjunk olyat) kihirdeti a statáriumot a városban, a magyar honvédség bevonul, és onnantól csend van, mert aki akárcsak ellop valamit azonnal lövik agyon. És hiába sír Európa hogy így meg úgy halálbüntetés nem trendi. Statárium van, aki bunt követ el kivégzik.

Belépokártya

Kapunk új matricát a belépokártyánkra. Ez egy kicsit keményebb, mint a régi. Pár hülye BTK-s azt hitte ez az új belépokártya, és kidobta a régit. És csodálkoztak, hogy a matricával nem tudnak kimenni az ajtón. OMG ROTFL.

Egy rohadt üres sor

Két napja szívunk egy mail küldo szolgáltatással. Tudom van beépített, de nekünk az túl egyszeru, saját kell. Minden alkalommal, amikor csatolmányt küldtem, o szépen 0 bájtosnak jelölte és mentette, pedig a levélben ott volt a base64 kódolt fájl az utolsó bájtig. És mi volt a baja? A header információk (Content-Type, Content-Disposition és hasonlók) után kell lennie egy üres sornak, egyébként nem lesz jó. Kaparni tudtam volna magam amikor kiderült.

Daxter

dklip5sdElso PSP-s játék értékelésem. Daxter, a mókus, akivel bogarakat kell irtani. 30 pályából áll, van 3 boss,és nekem jó három és fél hét játékidot adott.  Természetesen végigvittem, a grafikája tetszik, a történet jó, a pályák változatosságára egyáltalán nincs panasz. Egy helyen volt olyan, hogy a végigjátszásba beleolvasás nélkül ki tudja mikor jöttem volna rá mit kell csinálni. Két helyen találtam benne durva textúrahibát, konkrétan kiszállsz a liftbol, és elkezd ide-oda ugrálni a kép. És egyszer sikerült egy olyat produkálnom, hogy megállt a levegoben, és sehova tovább. Szerencsére van automatikus mentés. A final boss után pedig free play van. Én azt mondom, hogy ez a játék még azt a 6500 forintot is simán megéri, amibe kerül. Értékelés: 10/10.

GMail saját téma

Nemrég felröppent a hír, hogy GMail-ben szerkesztheto a téma. Rögtön ugrottam is rá, mivel nekem nagyon tetszik a terminál téma, csak nem zölden, hanem fehéren. Na bodült nagy csalódás is volt az egész, mert nem a meglévoket szerkesztgetheted, hanem nulláról indulva, összesen vagy nyolcféle színt beállítva van lehetoséged egy darab saját "téma" létrehozására. :'(