Laptop

Sikerült kiderítenem a hivatalos magyarországi Toshiba szervíz elérhetoségét, ahol a laptopom gyári számának ismeretében egész korrekt felvilágosítást kaptam. Megtudtam, hogy amit videókártyának néztünk az csak egy videoboard, maga a GPU (ami megpusztult) az alaplapon van. Alaplapot pedig ~50-60 ezer és a fölött tudnak szerezni. A laptop ráadásul elég régi, és limitált széria (ez egy pro laptop, nyilván nem tömeggyártmány volt), így az se biztos hogy kerítheto hozzá alaplap. Szóval egyértelmuen másikat kell vennem, ebbol meg kiárulok amit tudok (billentyuzet, kijelzo, memória, wifi, modem, proci, vinyó).

Költoi kérdés

Ha az embernek fáj az egyik lábujja, akkor miért pont arra lép rá mindenki, azzal rúg bele mindenbe, stb...?

Google Calendar

Végre van egy mérföldkonek nevezheto fejlesztésük, ami rögtön magyarul is elérheto trükközés nélkül. Egy eseményhez immár több emlékeztetot is rendelhetünk, ami lehet sms (ingyen mint eddig is), email és felugró ablak. Szerintem ez nagyon hiányzott, szeretem ha egy eseményre többször emlékeztetnek. Bravó fiúk, csak így tovább!

Elköltözünk

Na de most aztán már tényleg, összepakoltuk a gépeinket, könnyes búcsút vettünk az irodánktól, hagytunk ott egy kis ajándékot a költöztetoknek (valami szar mangós cigi meg decemberben lejárt kávés cukorka) és hétfon már a Bethlen utcán kezdünk.

Projectblog

Tervezem egy ideje átalakítani az évek óta ugyanúgy virító honlapomat. Belekezdtem valami hagyományosba, olyan lassan haladok vele, mint a tetu. Közben gondolkoztam, hogy a projektes része (tulajdonképpen a lényeg) inkább blog jellegu dolog, mint egy sima honlap. És nem is gondoltam olyan hülyét, ezeket a cuccokat projectblognak hívják, és nagyon is felkapottak. WordPress jó hozzá, nyilván specifikus kiegészítokkel és a project témájára szabott kinézettel. Jelenleg utánajárási fázisban járok, nagyon szeretném angolul is vinni a magyar mellett, és természetesen elkerülni ehhez két külön blogmotor telepítését. Szigorúan szeparált, egy motor per projekt, így ez ~3-4 új blogot jelentene. Lenne egy általános szakmai is, ahová az egy postban elintézheto dolgaimat tenném. És persze megmaradna ez is, meg a photoblog is.

Globális felmelegedés

Nem tudom megfigyeltétek-e, ahogy a nagy viharok végigvonulnak az országon, egyre gyakoribbak a forgószelek. Egész pontosan tubáról beszélünk, mert az alja nem érte el a földet, ekkor lenne tornádó. Most is volt egy Ipolytarnócon, de mondom, egyre gyakoribb. Csak ido kérdése, hogy igazi, rendes tornádónk legyen. És akkor majd építhetjük a viharpincéket, mint az USA-ban. AFK, tornado - és hasonlók. Éghajlatváltozás, jövünk!

Nyomtató ICC profil

Van a kis Samsung CLP-300-as színes (bibibiii) lézernyomtatóm. Ami katasztrofális képeket bír nyomtatni, nevezetesen sötétek, a színhuség meg a béka segge alatt van. A színkorrekciós fájl (ICC vagy ICM attól függ éppen hol vagyunk, a ketto ugyanaz tartalmilag) amit adtak hozzá szar. Szerencsére találtam az ebay-en egy olcsó megoldást rá. Úgy néz ki a dolog, hogy a fazon küld 1-2 képet, amit színkorrekció nélkül ki kell nyomtatni majd elküldeni sima levélben. O megnézi egy muszerrel, és csinál hozzá egy saját, személyre szabott korrekciós fájlt. Tökéletes eredmény, fájdalommentes megoldás. 10 dollárba kerül + a levél díja Amerikába, és ez az eljárás nálunk 14000+ÁFA, na ne röhögtessenek.

A nap poénja

Én: - A Metróban már lehet kapni féldisznót is.
Fater: - Az nem olyan jó, eldol az ólban.

Péntek

Ma, mint az elmúlt másfél hétben minden nap, egy nagyon szivatós projekten munkálkodtunk. Egy winformos marhaságot kell átírnunk teljes egészében webre. Aki azt hiszi, hogy olyan triviális az átjárhatóság, az bizony nagyot téved. Minden kis szar részletre oda kell figyelni. Ez most itt nem létezik webformon, azt másképp kell, így meg úgy. Ami ennél is bosszantóbb, hogy a winform jópár helyen bugos, így ezeket is nekünk kell feltárni (bár látszik hogy valami nem muködik úgy ahogy kéne) és javítani. Nem egy hálás feladat. Másik nagy kedvencünk a gombok. Van ahol négy (!!!) darab van egymás felett (winformon az elhelyezés abszolút) és váltogatja oket. Na akkor kaparni tudtam volna magam amikor rájöttem.

Másik szívet melengeto történés ma, hogy kb. egy teljes óráig szólt az az átkozott tuzjelzo. Süketség befigyel, fejfájás stb. Aztán persze ilyenkor leáll a légkondi keringetoje, így délután megfottünk a saját levünkben. Néztük mit összebarmoltak a költöztetok, hát a TFT monitorokat úgy rakták egymás hegyire-hátára. Abból ha tippelnem kéne, a fele tönkrement. Azon gondolkozunk hogy mi majd átvisszük a sajátunkat kézben. Ja, és mi egy héttel késobb költözünk.

Highslide JS

Kvázi szoftverajánló következik. Web 2.0-s popup ablakokat kínál, méghozzá szemtelenül profi módon. Az egy dolog hogy mindenféle (kép,html,ajax,flash,iframe) tartalom belepakolható, ez már magában is nagy pirospont, de van még tovább is. Több is nyitható egy oldalon, ezek szépen pakolgathatók egérrel, és ami a legfontosabb a desktop környezetben megszokott módon szépen muködik az elotérbe hozás, másik "ablak" fölé kerülés. Szóval egy nagyon jó és ami még fontosabb magánhasználatra ingyenes cuccról van szó, többek között wordpress pluginnal is, szóval ajánlom mindenkinek. Itt a link az oldalára.