Mi történik mostanában a D-Linkkel?

dlinkA D-Linket nagyon sokáig igen megbízható termékeikrol ismertem. Semmi bajom nem volt velük, ajánlottam ismerosöknek, széles körben mindenki azt használja. Mostanában az 542UP routerem idonként nagyon durván maga alá szarik. Olyan szinten, hogy a belso hálót is elveszti. Valami nagyon durva baja lehet. Úgy hírlik a különbözo fórumokon, hogy ezen a routeren bizony nincs telnet (helyesebben a daemon, a telnetd). Mekkora hülyeség már hogy letiltják! Szerencsére az OpenWRT feltöroben van, így egy buherátor arc kiderítette, hogy van rajta telnet, csak éppen nem a 23-as, hanem az 5457-es porton. Felhasználói név és jelszó nem ismert. Kezdodjön a Kanossza-járás, részletekért katt a továbbra!Azért lenne jó telnettel elérni az eszközt, mert akkor esetleg lenne esélyem megállapítani miért szarik be. Hardver hiba vagy netán annyira támadják amit már nem bír a proci. Három oldalról lehet megközelíteni a kérdést. Az egyik a telnet felhasználói név és jelszó megtudása. Nosza hívjuk a magyar D-Linket (amcsikat hívtam volna, de ott ezt a típust nem forgalmazzák, egyszer már elküldtek a 'csába).

Naivan megpróbáltam 8:20 környékén, akkor még Pesten nem dolgoznak. 9:10,20,30 semmi, nem veszik fel. 10:05 munkatársunk foglalt. Ezt még vagy 5x. Na 10:30 körül sikerült.
-Jó reggelt, DI-524UP routernek szeretném megtudni a telnet felhasználói nevét és jelszavát.
-Pillanat. Az 524-esen nincs engedélyezve a telnet.
-Tudom, egy 524UP-rol beszélünk.
-Az más, de azon le van tiltva.
-Nincs, az 5457-es porton kapcsolódni tudok hozzá.
-Akkor próbálja az admin felhasználói nevet és az üres jelszót.
-Nem nyert, már próbáltam, egybol kiírja hogy "wrong username".
-Pillanat. Nekünk ez a jelszó nincs a birtokunkban. - Figyelem, D-Link Magyarország!!!
-Akkor kinek van???
- A [...] (nem értettem) D-Linknek. Megpróbálom kideríteni Önnek.

Végülis megegyeztünk hogy megpróbálja kideríteni és hív ha megtudott valamit. Ajánlotta a garanciát, szerencsére május 30-ig garanciás, pénteken visszaviszem.

Másik út a GPL-en vezet. A routeren ugyanis Linux fut. Aminek ugye kötelezo kitenni a forráskódját. A tajvani D-Link oldalon találtam meg. Nézegessük. Még mindig nézegetjük. Keresünk. Jelszót nem lelünk. Majd ha sok idom lesz még nézegetem tovább.

Harmadik út a jó öreg soros port. A routeren belül van egy ilyen, nyilván szervíz célokra. Ha erre rákötök egy soros konzolt (Linux power!!!) akkor kapok egy root shellt, és buzerálgathatok. Mondjuk megnyitok egy telnet portot, és megehetik a gyári jelszavukat. Csak egy baj van, mégpedig a router soros portja TTL (3.3V) a számítógépé CMOS (5V). Ezeket összehozni csak egy konverterrel lehet, és olyan IC-t hiába hajtottam két helyen is (egyébként MAX3232) nem volt. Errol a megoldásról is ennyit.

Szerdán érkezik az Asus WL500G Premium routerem, amire rakok DD-WRT-t, azt már buzerálhatom kedvemre. A D-Linket meg visszavisszük. Nem tudom miért ne lehetne egy routert kedvemre buzerálni. A D-Link modemet érdekes módon lehet, bár ott a rendszerállapot kinyerésén és a ledek villogását beállító fájl buzerálásán kívül sok értelmes dolog nincs.

Hatalmas feketepont az Ubuntunak

Úgy tunik az Ubuntut is elérte a "hülye a felhasználó, ne engedjünk neki semmit beállítani" mentalitás. Régen pöpec módon lehetett állítani az alapértelmezett alkalmazásokat. Berakok egy DVD-t, ez a parancs fusson le. Ha elrontottam visszaírtam a régit aztán ment tovább. Mivel mindenhez VLC-t használok, ezért elég rendesen átállítgattam ezeket. Még most is ott figyelnek a kvázi Gnome-os regeditnek tekintheto gconf-editorban. És most mi van? Kirakják a Nautilusba, gyozzed megtalálni. Sajátot beírni nem tudsz, csak listáról választani (VLC természetesen nincs rajta). Ha ott akarod látni akkor fájlokat kell másolni, editálgatni meg ilyenek. Most éppen 3 VLC figyel a menüben. Sok mindent kibírok (fehér képernyo bejelentkezéskor), türelmes vagyok amíg javítják a hibát, de a user ilyen szinten hülyének nézése enyhén felbosszantott. Így hirtelen 5 komoly hibát tudok összeszámolni amit a Hardy Heron hozott, nem hiányzott még ez is.

Közlekedés rovatunkat hallják

Az alant látható közlekedési helyzet nap mint nap megtörténik. Jön a busz egyenesen át a lámpán. Hülye autós ott áll a fordulósávban kidugva az orrát. Busz fékez, utasok halomra dolnek, surített levegos dudát nyom mint az állat.Mire a paraszt észbe kap hogy mégis be kéne teljesen fordulni a buszsávba, egy kicsit ott haladni és várni hogy kiengedjék, addigra beindulna a következo kocsisor. De nem tud, mert ott egy busz beragadva a keresztezodésbe.


Nagyobb térképre váltás

Új Gmail

gmailTegnap átváltott a GMail az új felületre, ami a világ jobbik felén már hónapok óta elérheto. Better Gmail-t le kellett szedni és Better Gmail 2-t felrakni. Mik az újdonságok? Eloször is alapból tudja a címkeszíneket. A nevük mellett a nyílra kell kattintani, és lehet színt választani. A csevegést nem lehet kikapcsolni, akkor is ott van ha a csevegés nélküli módban vagyok, csak kijelentkezve. Van benne viszont láthatatlan üzemmód. Egy gombnyomásra meg tudom nézni adott levélküldonél a korábbi beszélgetéseket. A csillag mellett a kis emberke. Megváltozott a címtár is, szerintem jobb lett. Ami viszont még mindig nincs, és haragszom miatta mert nagyon régen kérik: olvasás visszaigazolás.

A hét *új* fobun

Ugye ez komoly, mert viccnek nagyon durva lenne?! Szóval a Vatikán megalkotta a hét új fobunt, mert a régiek idejétmúltak, középkoriak. A nélkül hogy magát az egyházat kritizálnám, lássuk a hét új fobunt, kommentezve:

  1. Drogfogyasztás és drogkereskedelem - interesting, és rögtön az elso helyen

  2. Gyermekek és fiatalok bántalmazása - Oh anyám, a pedofil papokra vajon vonatkozik-e?

  3. Környezetszennyezés - Green Peace befolyás a Vatikánban?

  4. Prostitúció - Mint a klasszikus viccben az apáca a barátnak: elmész a francba a pilótakekszeddel

  5. Emberi génmanipuláció - Pedig lehet hogy ez fog minket megmenteni a kihalástól

  6. Mások szegénységbe taszítása - uzsorás vagy? bunös-e vagy!

  7. Luxuscikkek vásárlása - WTF??? Gazdag vagy=>elkárhozol Amúgy a luxuscikk fogalom társadalmi helyzettol függoen egy relatív fogalom. Szerintem.

Még pár észrevétel az Ubunturól

Sajnos meg kellett szabadulnom a 3-as Firefoxtól. Szép és jó csak éppen a flash player nem ment alatta. Mivel fél életemet az interneten töltöm, ez nem éppen egy elhanyagolható probléma. Szóval ledúrtam eloször a hármast, majd mivel elég érdekesen módosította a kettest így azt is. Majd kettes újrarak, így a netezési élmény már megvan. Legfontosabb program a browser ugye.

Na samba, azaz a winfos hálózatok elérése Linux alól. Amikor csatlakozok egy megosztáshoz, akkor ugye megtörténik egy smbmount. Na most ez eddig észrevétlenül történt, szépen felcsatolta meg lecsatolta ha elnavigáltam onnan. Most megjelenik a távoli mappa ikonja az asztalon, és ha el akarom tüntetni akkor külön le kell választanom. Hát egyelore ennyi. Az USB-re másolás mintha egy kicsit gyorsabb lenne.

Új Ubuntu

No tegnap aztán sikerült végülis a frissítés a 7.10-esrol. Ubuntunál az elozo verzióváltásnál sem szántam el magam tiszta telepítésre, és most sem. Így aztán az elozonél is voltak bajaim, most is vannak. Na de idovel megoldódik, a 7.10-esem a végére atombiztos volt. Na nézzük a tapasztalatokat.

Frissítési ido olyan 1.5 óra, közben persze korrektül megkérdezgeti hogy ha buzeráltam egy fájllal elozo életében, akkor most mi legyen, darálja vagy maradjon. Újraindítás. Bejelentkezés. No lássuk, elindította a trackerd indexelot, amit le kellett loni, kell a francnak. Aztán 2 Firefox van a menüben, praktikusan ugyanazon a néven. Sürgos átnevezés FF2 és FF3-ra. Ha már kemény kócsag, akkor daráljuk le a Mac témát, és nyomjuk valami ubuntussal. A gnome looks-on találtam egy tök jó hardy témát, majd rakok fel képeket.

Na most hogy faszásan nézzünk ki, használjuk is. Meglepetés, meglepetés. Miután beállítottam, hogy az új pulseaudiót használja (remember, nem tiszta telepítés!), ha fut a vlc és úgy hibernálom el, ha visszajön akkor van hang! Végre wazeee! Az openoffice végre megnyitja (többé-kevésbé sikeresen) az office 2007-es fájlokat.

Na nézzük a hibaszámba meno dolgokat. Egyrészt legnagyobb sajnálatomra úgy néz ki meg kell szabadulnom attól a sötét témától, néhány alkalmazásban katasztrófális. A FF3-ban pár fontos kiegészítom nem muködik, de ez nyilván csak ido kérdése hogy a fejlesztoik átírják. Játékok. Katasztrofális! Valami baj van a megjelenítéssel, ugyanis vagy 55HZ-en akar nekem elindulni, vagy látom alatta az ablakokat, tehát transparent az egész játék, vagy iszonyatosan lassú. Szintén megjeleníto réteg. Ha suspendbol visszatér a gép akkor a login idonként timeoutol, és egy fehér képernyot látok. Vakon begépelem a jelszót ott a desktop, de akkor is. Ez állítólag az nvidia driver hibája, következoben fixálják. Vlc media playerben még mindig nem látom a csak egy példányban fusson featurét. Hirtelen ennyi, update késobb.

[update] Azok a játékok szarnak maguk alá, amelyek 800x600-as futásra voltak beállítva. Úgy látszik ez a mód többé nem létezik, hivatalosan is bannolták :) 1024x786-ban tökéletes. Na nagyjából jó már, szóval elkezdem felfedezni az új dolgokat.

Egyetemi droidzóna

Tegnap végre valahára sikerült elintéznem, hogy az ETR-ben "diplomával végzett" státuszú legyek, és ne utaljanak nekem ösztöndíjat a félév hátralevo részében. És ma mi fogad mikor felkelek? 50 ezer forint kivetés!!! A 14+36, amit már régen visszafizettem. Úgyhogy megint írhatok Végsonek. Mostmár kezd elegem lenni az egész hercehurcából. És ha még ez vár rám MSc végén is...

Ubuntu 8.04

Ma jelent meg a 8.04-es verzió, rengeteg újdonsággal, sok kipróbálásra érdemes funkcióval. Csak éppen frissíteni nem tudom rá a rendszerem mert a sok hülye balfasz lelkes Ubuntu rajongó mind egyszerre frissít, így aztán kb. 20K-val jönnek a csomagok. Így 18 órába is beletelik, mire lejön. Szóval kényszer-várakozás, 1-2 nap és lecseng a frissítési láz, és akkor támadok!

OTP

Gondoltam miért ne lehetne olyat csinálni, hogy letiltom a számlámra adott számlaszámról pénz érkezését. Az egyetem miatt ugye. Minden gondom meg lenne oldva. Nem akartam az öreg nyanyák társaságában sorba állni megérdeklodni hogy lehet-e, így telefonáltam. -Csókolom, ezt meg ezt akarom. -De ezt nem lehet telefonon.. -Tudom, csókolom, csak érdeklodök, hogy elviekben meg lehet-e csinálni, hogy ne menjek be hiába a bankba. (világosság gyúl) -Ezt a számlavezeto bankja tudja megmondani, melyik az, kapcsolom (21. században számlavezeto bank???). Átkapcsol -Csókolom, ezt meg ezt akarom.-Ilyet nem lehet, csak olyat hogy kompletten letiltani a pénz érkezését a számlára (akkor meg mi a szarnak???) -Ok, csókolom. Májusban irány az Ella bank.